Dieren

Ekilibrium

Een hart voor mens & dier

Shiatsu/Acupressuur Equine & Canine

Shiatsu voor paarden

 

De geschiedenis van het paard

 

Zo een 50 miljoen jaar geleden leefde de Eohippos, de voorouder van het huidige paard, in de bossen waar het zich goed kon verstoppen voor zijn vele vijanden. Het diertje was echter veel kleinder dan de paarden die we nu kennen. Het voedde zich met zacht gebladerte en had geen hoeven maar tenen.

Omdat het klimaat en land veranderde, was de Eohippos genoodzaakt om mee te evolueren. Hierdoor ontstond de Mesohippos, die zich voedde met struiken en twijgjes. Voor deze voldoende te kunnen malen, ontwikkelde hij snijtanden. Ook werd de Mesohippos steeds groter en sneller zodat hij makkelijker aan zijn vijanden kon ontkomen.

 

Hierna ontwikkelde zich de grazer, Merychippus. Omdat de steppe geen schuilmogelijkheden kon bieden, ontwikkelde hij een langere hals. Zo kon hij grazen en bij het optillen van zijn hoofd, kon hij de omgeving afspeuren om zijn vijanden te kunnen opmerken. Voor meer veiligheid begonnen ze zich in kuddes te verplaatsen.

 

Bij de Pliohippus, de rechtstreekse voorouder van ons moderne paard, werd nog maar één teen (de hoef) waargenomen.

Ongeveer 5000 jaren geleden ontstonden de eerste connecties tussen paarden en mensen. Hierbij veranderden de natuurlijke gewoontes, zoals het rondtrekkend voedsel zoekend, nagenoeg niet.

 

Echter een 500 jaren geleden begon de mens met het bewust fokken van paarden. Zo werden de dieren beperkt in hun bewegingsvrijheid. Omdat de dieren later meer gebruikt gingen worden voor sport en ontspanning in plaats van als hulpmiddel bij de arbeid, veranderde de situatie van het paard nog meer.

 

Van vrij rondtrekken kwam het in gevangenschap, van sociaal leven in kuddeverband naar een eenzame isolatie in een box of op een weide, van minimum 16 uur per dag lichaamsbeweging tot een uurtje per dag (of nog minder), van zelf zoeken van gevarieerde en vezelrijke voeding tot opgelegde krachtvoermaaltijden.

 

Huidige problemen bij paarden

 

Voorgaande ligt aan de basis van de huidige problemen waar de paarden van vandaag mee te maken krijgen. Psychische problemen door verveling, stress, gebrek aan sociaal contact, maagproblemen door verkeerde voeding, te weinig of verkeerde beweging, hormonale problemen, onhandelbare paarden,... zijn maar enkele problemen waar we vandaag de dag mee te maken krijgen.

 

 

Wat kan shiatsu/acupressuur betekenen voor jouw paard?

 

Net zoals bij mensen kan shiatsu helpen op verscheidene vlakken. Door de energie in de meridianen in balans te brengen door middel van deze drukpuntenmassage kan je

 

- hun immuunsysteem verbeteren

- spierspanningen verminderen

- grotere flexibiliteit in de gewrichten bekomen

- ademhaling, bloedcirculatie, vertering & lymfedrainage verbeteren

- pijnbestrijding bij artrose of artritis

- zenuwstelsel harmoniseren

- maagproblemen oplossen

- kalmeren

- ...

 

Shiatsu brengt door middel van de verschillende acupunctuurpunten, het lichaam terug in evenwicht. Hierdoor krijgt het lichaam zijn zelfregulerend & zelfgenezend vermogen terug.

Ook in samenwerking met de reguliere geneeskunde kan je verscheidene problemen oplossen.

Zo behandelde ik reeds paarden met de ziekte van Lyme, de ziekte van Cushing, peesproblemen, problemen bij koliek of problemen bij dracht of hengstigheid.

 

Ook preventief kan een shiatsubehandeling van toepassing zijn: voor een periode van overbelasting (competitie), stress (transport) of op regelmatige tijdstippen tijdens het jaar om de gezondheid van het paard te verbeteren.

 

Wil ook jij je sportpartner eens laten verwennen door een ontspanningsmassage? Of sukkelt je lieveling met enkele kwaaltjes of spierspanningen?

Maak dan snel een afspraak, zodat jullie samen weer kunnen genieten van jullie ritjes of momentjes.

Shiatsu voor honden

 

Net als bij mensen en paarden is shiatsu een zachte drukpuntenmassage die zelfgenezing stimuleert. De honden zelf ervaren dit als een aangename welness behandeling. Maar er schuilt wederom meer achter deze massage.

 

Honden kunnen last hebben van kwaaltjes zoals:

- mobiliteitsproblemen

- angstproblemen

- allergie & huid problemen

- verteringsproblemen

- eetproblemen of

- kwaaltjes waar ze de reguliere geneeskunde de vinger maar niet kan opleggen.

 

Vele ziektes en kwalen kunnen door shiatsu verminderd of zelfs worden genezen. Honden die regelmatig worden behandeld met shiatsu voelen zich beter in hun lichaam, hebben meer zelfvertrouwen en hun immuunsysteem wordt versterkt.

 

Ook preventief kan shiatsu ingezet worden bij honden. Veel hondeneigenaars beweren dat hun hond na de behandeling opmerkelijk vrolijker, ontspannender, blijer & speelser is.

 

Lesgever paardrijden

Lesgeven is een passie die ik reeds uitoefen sinds 2006, toen ik met de opleiding Zelfstandig Instructeur het diploma Initiator behaalde.

Vandaag ben ik nog één module verwijderd van het diploma Trainer B jumping.

 

Bent u op zoek naar een gediplomeerde lesgever die u kan begeleiden in de rijkunst? Iemand die zich ook een uitgebreide kennis heeft verschaft omtrent biomechanica en dergelijke? Iemand die niet enkel de regeltjes aframmelt maar ook effectief uitleg geeft over de waarom een oefening zo moet worden uitgevoerd of worden gevraagd?

Van beginneling tot gevorderd, van recreatief tot sportgericht, bied ik hierbij dressuur-, recreatie- & springlessen aan. Ook beginselen van grondwerk voor alle soorten van paarden is mogelijk.

 

Indien u paard reeds werd onderzocht door mij op basis van een shiatsubehandeling dan gebruik ik deze bevindingen in mijn lessen zodat paard en ruiter nog meer een eenheid kunnen gaan vormen.

Ik kom op verplaatsing, of u kan in de piste te Zemst-Laar komen rijden.

 

Amazone

Als kind was ik steeds verzot op paarden. Na lang vragen, mocht ik op 7-jarige leeftijd eindelijk mijn eerste lesjes op een manege ondergaan.

Een jaar later kreeg ik mijn eerste pony stokmaat B als communie cadeau, die ik vrolijk 'Samsom' doopte.

Samsom was een grote kapoen, die mijn ouders in de manege lesjes lieten meelopen opdat hij toch wel een handjevol werk was.

Hij leerde me doorzetten, blijven zitten op een bokkende pony & springen.

Als 12-jarige kreeg ik een 2,5 jarige grote D-pony die ik de naam 'Thowra' gaf. Samsom en ik bleken ondertussen een goed team en met z'n drieën gingen we aan de slag in een Landelijke Rijvereniging. Thowra zelf was eigenlijk veel te jong & ik veel te klein voor zo een krachtige pony. Zo was 5x vallen geen uitzondering tijdens de lessen van de LRV.

Opdat ik als kind weinig angst kende & mijn eigen pony's zelf al behoorlijke karakters hadden, begon ik hier en daar vriendinnen van de LRV te helpen met het zadelmak maken van hun pony's.

Bij de overgang van pony's naar paarden in de club, was mijn eerste paardje 'Wice', een merrie van 1,5 jaar. Toch overtuigden de mensen van de LRV mijn ouders om ook eens een volwassen paard voor mij te kopen zodat ik ook hiervan kon leren.

Toen kwam 'Quinet', een 9-jarige merrie die met mij de opleiding Zelfstandig Instructeur afronde.

 

Omdat mijn ouders nog een merrie hadden gekocht en ondertussen aan het fokken waren geslagen. Kreeg ik steeds de kans om verschillende paarden zadelmak te maken & door te rijden. Verder reed ik ook reeds paarden van verscheiden eigenaars op maneges.

 

Door al deze ervaring besloot ik in 2013 om op zelfstandige basis paarden zadelmak te maken, door te rijden & uit te brengen op wedstrijd.

 

Vandaag combineer ik al deze ervaring en opgedane kennis van verscheidene opleidingen om paarden op een paardvriendelijke manier (verder) op te leren.

 

Heeft u een paardje die zadelmak moet gemaakt worden of verder in de training moet worden gebracht?

Informeer dan zeker naar de mogelijkheden!

Prijslijst

Shiatsu/Acupressuur

Equine (paarden) acupressuur

 

Equine ontspanningsmassage (+/- 60') of klachtenbehandeling volgens TCG op verplaatsing € 60,00

Equine ontspanningsmassage/klachtenbehandeling te Stal Vossendael te Zemst-Laar € 50,00

Prijzen zijn exclusief verplaatsingskosten bij een afstand groter dan 15km (€0,50/km)

 

Canine (honden) acupressuur

 

Canine ontspanningsmassage (+/- 45') of klachtenbehandeling volgens TCG op verplaatsing € 45,00

Canine ontspanningsmassage/klachtenbehandeling te Stal Vossendael te Zemst-Laar € 35,00

Prijzen zijn exclusief verplaatsingskosten bij een afstand groter dan 15km (€0,50/km)

 

Revalidatie

 

Revalidatie paard te Stal Vossendael te Zemst-Laar (min 2 weken) € 380,00

inclusief stalling, weidegang/paddock, krachtvoer, stro, hooi of voordroog + massage

 

Lesgever paardrijden

Privé les paardrijden (per uur) € 45,00

Groepsles (2 personen) € 25,00 p.p.

Groepsles (3 personen) € 20,00 p.p.

Groepsles (vanaf 4 personen) € 15,00 p.p.

Grondwerk (30min) € 25,00

Grondwerk (45min) € 30,00

Er wordt enkel lesgegeven aan combinaties met eigen paard, geen manegepaarden ter beschikking

Prijzen zijn exclustief verplaatsingskosten bij een afstand groter dan 15km (€0,50/km)

 

Amazone

Rijden paard op verplaatsing € 60,00

Prijs excl. verplaatsingskosten bij een afstand groter dan 15km (€0,50/km)

Rijden paard te Stal Vossendael te Zemst-laar € 50,00

 

Trainen/zadelmak maken paard te Stal Vossendael te Zemst-laar (1 maand) € 750,00

inclusief stalling, weidegang/paddock, krachtvoer, stro, hooi of voordroog + training

 

Stalverhuur

 

Verhuur stalling (prijs/maand) te Stal Vossendael te Zemst-Laar € 300,00

Fotogallerij

 

OPENINGSUREN:

 

Maandag: 13u - 20u

Dinsdag & woensdag: 8u - 20u

Donderdag: 8u - 16u

Vrijdag: 8u - 17u

 

Enkel op afspraak!

 

 

BE0535.936.381

 

CONTACT:

 

Silke van der Meulen

Ekilibrium

 

Humbeeksebaan 131

1980 Zemst-Laar

België

 

E-mail: info@ekilibrium.be

Booken: http://ekilibrium.simplybook.it

Tel.: 0478/75.55.23

 

Copyright © All Rights Reserved